VFK VI. "friss házasság" = mostani kedvenc
sponsored links
Sültcsirke házassága Trópusi Citrommal :)
Szeretem a klasszikus, vagyis hagyományos ízkombinációkat, amin sohasem változtatok. Pl. ha fõtt krumpli akkor - petrezselyem; ha csirkepaprikás akkor jó sok tejföl; ha tökfõzelék akkor rengeteg kapor ... stb; nem is sorolom tovább, ezek az örökzöld párosítások. Ezek mellett rendszeresen felbukkannak ?ügyeletes" kedvencek is, hála a soha alá nem hagyó kisérletezõ kedvemnek és notórius kiváncsiságomnak. Ezek közül van olyan amihez elkezdünk annyira ?ragaszkodni" hogy egy idõ után már kiérdemelhetné akár a ?klasszikus" (újhullámos-klasszikus) kategóriát is. Erre jó példa a citromos (zöldcitromos) sült csirke.
Ez egy egzotikus
ízeket idézõ rozmaringos-zöldcitromos csirke. Az adta az ötletet hogy egyszer
valakitõl hallottam mennyire feldobja - különlegessé teszi - az egészben sült csirke ízét a hasába
rejtett, félbevágott citrom.
Hozzáillõ köret az orientál rizs - ahol a
fahéj-mazsola-fenyõmag-sülthagyma kvartett adja a felejthetelen ízkombinációt a basmati rizzsel.
Hozzávalók:
5-6 csirkecomb
4 zöldcitrom
2 nagy fej lilahagyma
2-3 evõkanál rozmaring (szárított)
só,bors
olívaolaj
A rizshez:
30 dkg basmati rizs
1 nagyobb fej lilahagyma
2-3 evõkanál mazsola
2 rúd fahéj
4-5 evõkanál pirított fenyõmag
A megmosott csirkecombokat, félbe vágjuk (alsó és felsõcombra).
Sóval-borssal bedörzsöljük, rozmaringgal megszórjuk és egy kiolajozott, vagy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A lilahagymát felkarikázzuk és a csirkecomb darabokra halmozzuk.
2 zöldcitrom levét kifacsarjuk és a csirkére locsoljuk. 1 zöldcitromot a díszítéshez félreteszünk, a negyediket pedig (miután félbe-vagy negyedekbe vágtuk) a tepsibe helyezzük.
Elõmelegített sütõben kb 50-55 perc alatt ropogósra sütjük.
Amíg a csirke a sütõben sül, elkészítjük a rizst.
Pici olajon a rizst ?megfuttatjuk" 6 dl vízzel felöntjük, kevés vegetát hozzáadva puhára fõzzük. Egy másik lábosban 2-3 evõkanál olíva olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát. Hozzáadjuk a 2 (félbetört) fahéj rudat. Addig pároljuk amíg a hagyma közepes barnára nem sült, ekkor a tûzrõl levéve hozzá keverjük a (pár percre elõzõleg meleg vízbe áztatott) mazsolát és a pirított fenyõmagot. Végül a párolt rizzsel is összekeverjük.Tálaláskor a rizst kevés frissen õrölt fekete borssal megszórjuk.
Fehér borral szeretjük legjobban / kedvencünk a Chablis/.